POPP-team MCL
Terug

POPP-team MCL

Hulp en advies rondom een complexe zwangerschap

POPP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde), Psychologie en Pediatrie (kindergeneeskunde). In het POPP-overleg bundelen zorgverleners hun krachten om de patiënt vóór en tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed bij te staan. De optelsom van hun kennis en kunde betekent de beste zorg voor de patiënt en haar (ongeboren) baby. Het POPP-team is er voor vrouwen met een kinderwens en zwangeren die:

  • psychiatrische klachten hebben (gehad)
  • medicijnen gebruiken tegen psychiatrische klachten
  • een vader/moeder/broer/zus hebben met een psychiatrische aandoening
  • verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicatie
  • zich in een complexe psychosociale situatie bevinden

Werkwijze

Verwijzen

De eerste stap is dat u als verwijzer (verloskundige of verloskundig actieve huisarts) aangeeft zich zorgen te maken om de situatie van uw patiënt. U vraagt de patiënt of zij akkoord gaat met het bespreken van haar situatie in het POPP-team. Als zij akkoord gaat, kunt u haar situatie inbrengen in het POPP-overleg. U bent van harte welkom om de situatie persoonlijk in het POPP-overleg toe te lichten. Het POPP-team komt iedere maandag van 13.00-14.00 uur bij elkaar in het MCL. De patiënt zelf is hier niet bij aanwezig. U kunt een patiënt verwijzen door gebruik te maken van het aanmeldingsformulier. Deze kunt u mailen aan poligynmedischcentrumleeuwarden@zorgmail.nl


Bespreking in het POPP-team
De zorgverleners van het POPP-team bespreken met elkaar welke vorm van begeleiding het best bij de situatie van de patiënt past. Hieruit volgt een advies. Het POPP-team geeft het advies door aan u. U kunt dit vervolgens bespreken met uw patiënt. Dit kan het volgende betekenen:

  • u krijgt een advies, de patiënt blijft bij u onder behandeling en bevalt in principe thuis;
  • de huidige behandelaar (bijvoorbeeld uw psycholoog) van de patiënt krijgt een advies van het POPP-team bijvoorbeeld over medicijnen of therapie;
  • de patiënt krijgt een afspraak bij een van de hulpverleners in het MCL en u blijft haar begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling;
  • de patiënt komt onder behandeling van de gynaecoloog en/of psychiater of psycholoog in het ziekenhuis en bevalt in het MCL.

Het advies wordt door u met de patiënt besproken waarbij steeds rekening wordt gehouden met haar situatie en wensen. Hoe lang de periode van begeleiding is vanuit het POPP-team, hangt af van de situatie waarin de patiënt en haar gezin zich bevindt.

 

Communicatie POPP-team en 1e lijn

Voor het POPP-team is de verloskundige/verloskundig actieve huisarts het aanspreekpunt. Zij onderhoudt de contacten met de huisarts. Denkt de huisarts dat een verwijzing nodig is, dan kan hij/zij dit bij de verloskundige kenbaar maken of zelf het POPP-team benaderen.

Betrokken hulpverleners

In het POPP-team zitten verschillende zorgverleners. Wat zij doen, leest u hieronder. Met welke zorgverleners de patiënt te maken krijgt, hangt af van het advies.


Psychiaters: de heer A.S. Keijzers, de heer O.G. Haagsma en mevrouw C. van Alst

Advies over medicijngebruik en begeleiding bij psychische klachten.

Psychologen: mevrouw. J.A.E.H. Pelinck
Begeleiding bij angst-, stemmings- of trauma gerelateerde klachten.

Gynaecologen: de heer dr. L.P. Morssink en mevrouw E.A.G. Lammerink, gynaecoloog

Begeleiding voor en tijdens de zwangerschap, de bevalling e/o het kraambed.

Kinderartsen: mevrouw E. van Pinxteren
Advies borstvoeding bij medicijngebruik en begeleiding en observatie na bevalling in het ziekenhuis.

Medisch Maatschappelijk Werk: mevrouw H. Stilma en mevrouw M. Hartendorp.
Begeleiding, advies op maatschappelijk gebied en waar mogelijk doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties in de 1e lijn.

Privacy

Bij het POPP-team is de privacy heel belangrijk. Daarom worden patiëntgegevens vertrouwelijk besproken. Het is ook mogelijk een situatie anoniem te bespreken. Hierbij wordt de medische regelgeving qua privacy gevolgd. Dit betekent het volgende:
Er zijn situaties denkbaar waarin de arts vindt dat hij zijn zwijgplicht moeten doorbreken. De arts denkt dan dat hij met het doorbreken van zijn zwijgplicht een ernstig nadeel voor een ander kan voorkomen. De arts moet altijd een afweging maken tussen verschillende belangen: het belang van de patiënt dat het geheim bewaard wordt tegen een ander belang. De arts zal dit altijd aangeven in het POPP-overleg en aan u doorgeven.

Veilig Thuis: regiecentrum Bescherming en veiligheid

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat het POPP-team advies vraagt aan VeiligThuis (voorheen Advies en Meldpunt Kindermishandeling AMK). Daarom is er eens per drie weken een vertrouwensarts betrokken van Veilig Thuis bij het POPP-team. Meer informatie over een melding bij Veilig Thuis tijdens de zwangerschap kunt u lezen in de folder “Uitleg aan aanstaande ouders over melding bij Veilig Thuis”.

Vragen en aanmelding

Hebt u vragen over het POPP-overleg? Neem dan contact op met de secretaresse van het POPP-team via 058-2861468 of mail poligynmedischcentrumleeuwarden@zorgmail.nl