Overzicht van uw medicijnen
Terug

Overzicht van uw medicijnen

Veel patiënten, vooral ouderen, gebruiken verschillende soorten medicijnen. Ook krijgen patiënten in het ziekenhuis vaak nieuwe medicijnen voorgeschreven. Daarbij kunnen dingen fout gaan. Sommige medicijnen mogen namelijk niet tegelijk gebruikt worden. Of u kunt ernstige bijwerkingen krijgen van een bepaald medicijn. Het is daarom erg belangrijk dat we in het ziekenhuis weten welke medicijnen u gebruikt. Ook is het belangrijk dat we weten als er iets is veranderd in uw medicijnen. Heeft u bijvoorbeeld een nieuw medicijn gekregen? Bent u gestopt met het nemen van een medicijn? Of krijgt u een andere dosering?

Wat kunt u doen om te zorgen voor veilig medicijngebruik? 

  • Haal voordat u naar het ziekenhuis komt uw medicatieoverzicht bij uw apotheek.
  • Vertel uw arts welke medicijnen u, met of zonder recept, gebruikt. Ook geneesmiddelen die u zonder recept koopt bij de drogist of supermarkt zijn hierbij belangrijk, denk aan crèmes, pijnstillers, vitaminepreparaten en homeopathische middelen.
  • Hebt u in het verleden medicijnen gebruikt waarvan u bepaalde bijwerkingen of een allergische reactie kreeg? Vertel het uw apotheker en laat het vermelden op uw medicatieoverzicht.
  • Bij opname in het ziekenhuis zult u merken dat verpakkingen of medicijnen er vaak anders uitzien dan degene die u thuis gebruikt. Als over uw medicijnen iets onduidelijk is, schroom dan niet: uw zorgverleners zijn altijd bereid om uw vragen te beantwoorden.

flyer medicatieverificatie

Wat doen wij om te zorgen voor veilig medicijngebruik?


Uw medicijnen en opname in het MCL
Wordt u in het MCL opgenomen? Dan is het voor uw specialist erg belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom vragen wij u bij de opname welke medicijnen u gebruikt. We vragen dit ook altijd na bij uw huisarts of apotheek. En als het moet vragen we ook informatie aan andere zorgverleners. Bijvoorbeeld aan de trombosedienst als u bloedverdunners gebruikt. Zo weet uw specialist helemaal zeker welke medicijnen u gebruikt en kunnen we misverstanden rond de medicatie voorkomen. Dat is nodig voor een goede behandeling!


Weer naar huis
Misschien houdt u na opname dezelfde medicijnen die u al gebruikte. Maar na ziekenhuisopname komt het vaak voor dat u andere medicijnen krijgt voorgeschreven. Gaat u na opname weer naar huis? Dan geven wij uw huisarts en apotheek een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. U krijgt dit lijstje zelf ook. Voordat u naar huis gaat neemt de arts deze medicijnlijst met u door. Zo is iedereen goed op de hoogte van de medicijnen die u moet gebruiken.


Bezwaar
U kunt bezwaar maken tegen het opvragen van deze gegevens bij uw behandelend specialist.