Behandelen van ondervoeding
Terug

Behandelen van ondervoeding

Het probleem van ondervoeding bij ziekte is in ziekenhuizen al jaren bekend. Tijdens de opname in het ziekenhuis is 25 tot 40% van de patiënten ondervoed. Slechts de helft van de ondervoede patiënten wordt door de medici en verpleging herkend en voor ondervoeding behandeld. De gevolgen van ondervoeding zijn afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot vertraagde wondgenezing, toename van de kans op decubitus, meer kans op infecties, langere opnameduur in het ziekenhuis, meer kans op complicaties, hogere behandelkosten, afname van kwaliteit van leven en zelfs vroegtijdig overlijden. Binnen het MCL, een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden, bestaat bij verschillende disciplines de behoefte om meer aandacht te vragen voor ondervoeding.

Definitie

Ondervoeding is onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte. Een patiënt heeft een slechte voedingstoestand als één van onderstaande voorkomt:

  • De Body Mass Index (BMI) is kleiner dan 18½.(De BMI wordt berekend door het gewicht van de patiënt te delen door de lengte van de patiënt in het kwadraat.)
  • In de laatste 6 maanden is meer dan 10% gewicht onbedoeld verloren
  • In de laatste maand is 5 tot 10% gewicht onbedoeld verloren.
  • Een patiënt heeft een matige voedingstoestand als in de laatste 6 maanden 5-10% van het gewicht onbedoeld verloren is.
  • Aanbevelingen

  • Opzet onderzoek

  • Resultaten