Uw behandelaars
Terug

Uw behandelaars

Omdat het MCL een topklinisch opleidingsziekenhuis is kunt u in het MCL te maken krijgen met verschillende behandelaars.

Medisch specialist

Op de polikliniek heeft u meestal een afspraak met de medisch specialist. Dit is een arts die gespecialiseerd is in een bepaald medisch gebied, zoals urologie, cardiologie of gynaecologie.


Het is mogelijk dat u onder behandeling bent bij meerdere medisch specialisten, bijvoorbeeld bij de cardioloog en de internist. Als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is er vanaf dat moment maar één medisch specialist verantwoordelijk voor uw diagnose, behandeling en voortgang van uw zorg: dit is uw hoofdbehandelaar. De hoofdbehandelaar kan de dagelijkse zorg voor u overdragen aan een andere arts (bijvoorbeeld een zaalarts). Bij hem of haar kunt u terecht met uw medische vragen, zoals vragen over uw behandeling, medicijngebruik, operatie en leefregels. De hoofdbehandelaar blijft echter altijd betrokken en verantwoordelijk voor uw zorg en behandeling.

Arts-assistent / AIOS / ANIOS

Een arts-assistent is niet de assistent van een medisch specialist, maar een basisarts. Arts-assistenten kunnen we onderverdelen in AIOS en ANIOS. Een ANIOS doet (nog) geen vervolgopleiding tot medisch specialist, een AIOS wel.

  • AIOS: Arts In Opleiding tot medisch Specialist
  • ANIOS: Arts Niet In Opleiding tot medisch Specialist

 

Arts-assistenten houden bijvoorbeeld spreekuur op de polikliniek, voeren soms behandelingen of operaties uit en/of werken op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling wordt de arts-assistent vaak “zaalarts” genoemd. U kunt arts-assistenten dus op verschillende plekken tegenkomen. De hoofdbehandelaar blijft echter altijd betrokken en verantwoordelijk voor uw zorg en behandeling.

Coassistent

Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie. Coassistenten doen in het ziekenhuis praktijkervaring op, zodat zij later als zelfstandig arts kunnen werken. Een coassistent werkt onder toezicht van de arts-assistent en/of de medisch specialist. Ze werken op de polikliniek en op de verpleegafdeling.

Verpleegkundig specialist en Physician Assistant (PA)

In het ziekenhuis kunt u te maken krijgen met een verpleegkundig specialist of een physician assistant (ook wel PA genoemd, spreek uit op z’n Engels, als “pie-ee”). Verpleegkundig specialisten en physician assistants hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde ziekte en/of behandelingen en nemen op dit gebied taken van de artsen over. Het verschil tussen een verpleegkundig specialist en een physician assistant is dat de eerste altijd een verpleegkundige achtergrond heeft. Bij een physician assistant hoeft dit niet zo te zijn.


Verpleegkundig specialisten en physician assistants kunt u tegenkomen tijdens het spreekuur op de polikliniek, de visite op de afdeling of bij behandelingen en onderzoeken. Verpleegkundig specialisten en physician assistants kunnen u medicijnen en behandelingen voorschrijven en adviezen geven. Verpleegkundig specialisten en physician assistants werken onder supervisie van een medisch specialist. Zij werken nauw samen in uw zorg en behandeling.