Sterilisatie man (vasectomie)
Terug

Sterilisatie man (vasectomie)

U kunt bij de polikliniek urologie terecht voor een vasectomie. Bij deze ingreep worden de zaadleiders onder plaatselijke verdoving doorgenomen en dichtgebonden of dichtgeschroeid. Na de ingreep kunnen de zaadcellen het zaadvocht niet meer bereiken, waardoor u onvruchtbaar wordt.

Omdat een sterilisatie in principe niet meer ongedaan gemaakt kan worden moet u zeker weten dat u geen kinderen (meer) wilt, ook niet in een eventuele nieuwe relatie.

De ingreep wordt gedaan in de behandelkamer van de urologische afdeling. Het operatiegebied wordt ontsmet en u krijgt twee verdovingsprikken in de huid van de balzak (links en rechts) en rond de zaadleider. De uroloog maakt een of twee kleine sneetjes in de huid, hij legt de zaadleiders bloot en knipt of snijdt ze door. Het kan zijn dat hij de zaadleiders daarna dichtschroeit. Ook kan het zijn dat hij van beide zaadleiders een klein stukje wegneemt en de uiteinden afbindt. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Na de ingreep

Wij adviseren u om na de ingreep een strakke onderbroek of zwembroek te dragen voor extra steun. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u pijn krijgen in het gebied van de balzak en de liezen. U kunt een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld Paracetamol. De volgende dag kunt u weer douchen. De dag na de ingreep zult u waarschijnlijk weer gewoon kunnen functioneren, als u tenminste geen zwaar lichamelijk werk hoeft te doen. Als u zwaar lichamelijk werk doet, dient u meerdere dagen vrij te nemen.

Nadat u gesteriliseerd bent, bent u nog niet meteen onvruchtbaar. Er zijn nog ‘oude’ zaadcellen aanwezig. Gemiddeld genomen verdwijnen de vruchtbare zaadcellen na 15 tot 20 zaadlozingen. Om dit te controleren dient u na drie maanden en minimaal 20 zaadlozingen uw sperma voor onderzoek in te leveren bij het laboratorium van het MCL. U krijgt hiervoor een formulier mee en een potje waar u het sperma in kunt opvangen.

Vergoeding

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten van de sterilisatie niet. Of u in aanmerking komt voor vergoeding van de kosten van de ingreep, hangt af van uw zorgverzekeraar en van uw pakket.