Da Vinci-operatierobot
Terug

Da Vinci-operatierobot

Het MCL beschikt over de eerste Da Vinci-robot in de drie noordelijke provincies. Vooral voor complexe urologische operaties bij prostaatkanker, blaaskanker of nieraandoeningen zorgt de Da Vinci-robot voor meer mogelijkheden en uiteindelijk een beter resultaat.  In het MCL worden jaarlijks rond de tweehonderd prostaatingrepen met de robot uitgevoerd.

De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Er treedt bij een prostaatingreep minder bloedverlies op, er is minder kans op positieve snijvlakken (waarbij kankercellen achterblijven), minder kans op incontinentie en minder kans op impotentie na de ingreep. De tijd die patiënten nodig hebben om te herstellen na een operatie wordt verkleind door de robot.

De robot voert ingrepen niet volautomatisch uit; Net als bij een 'gewone' laparoscopische ingreep kijkt de arts via een camera in de buikholte. De operatie wordt uitgevoerd met precisie-instrumenten die via minuscule incisies door een buisje (trocar) in de buikholte zijn gebracht. Grootste verschil is dat de arts niet rechtstreeks de instrumenten bedient, zoals bij de 'klassieke' minimaal-invasieve chirurgie. De arts zit achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in de buikholte en de Da Vincirobot vertaalt zijn bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten.

De afdeling radiologie in het MCL kan specifiek MRI-onderzoek doen naar de prostaat. Met de toepassing van de operatierobot ontstaat zo een expertisecentrum voor prostaatcarcinoom.

GPTV maakte onderstaande video over de Da Vinci-operatierobot.