Huidkanker (melanoom)
Terug

Huidkanker (melanoom)

Het melanoom is een kwaadaardig gezwel uitgaande van de pigmentcellen van de huid. Meestal ontstaat een melanoom in een al langer bestaande moedervlek maar een melanoom kan ook ontstaan in vooraf gezonde huid.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 6000 mensen een melanoom vastgesteld. In Friesland gaat het om ongeveer 300 patiënten per jaar. Het melanoom komt steeds vaker voor. In 2010 overleden bijna 800 mensen aan een uitgezaaid melanoom. Het melanoom kan op alle leeftijden voorkomen maar is bij kinderen zeldzaam. Overmatige blootstelling aan UV-stralen (zon, zonnebank) is een belangrijke oorzaak van het melanoom. Vooral zonverbrandingen op de kinderleeftijd lijken een rol te spelen. Personen met een erg blanke huid en veel moedervlekken lopen een groter risico. Soms speelt erfelijke aanleg een rol. In dat geval komen meerdere melanomen in de familie voor. Melanomen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar hebben wel voorkeursplaatsen. Bij vrouwen komen melanomen vooral voor op de benen, bij mannen op de rug.

Lees meer

Hoe herken je een melanoom?

Als een moedervlek kwaadaardig wordt, verandert deze van kleur, vorm en neemt hij toe in grootte (omvang en/of dikte). Soms gaat de moedervlek bloeden, jeuken of pijn doen. Goede informatie hierover kunt u vinden op internet (www.myskincheck.nl en www.checkjevlekje.nl).

Er zijn verschillende soorten melanoom. Op de website van de Stichting Melanoom kunt u meer lezen (www.melanoom.nfk.nl).

Als een melanoom vroegtijdig wordt ontdekt en behandeld is de prognose meestal goed. Het is dus erg belangrijk dat u veranderende moedervlekken tijdig door uw huisarts laat controleren. Als de huisarts uw moedervlek niet vertrouwt, wordt u verwezen naar de huidarts (dermatoloog): polikliniek dermatologie.

MCL is melanoomcentrum

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) hebben geregeld dat alle patiënten met een uitgezaaid melanoom voortaan alleen in academische ziekenhuizen en een aantal partnerziekenhuizen mogen worden behandeld. Eén van deze partnerziekenhuizen is het Medisch Centrum Leeuwarden. Het MCL werkt samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom zet zich landelijk in voor patiënten met melanoom, oogmelanoom en hun naasten. Verder zijn zij actief in de preventie van melanoom.