CPAP-behandeling
Terug

CPAP-behandeling

CPAP (spreek uit als: ‘sie-pep’) staat voor (het Engelse) “continuous positive airway pressure”, wat betekent: continue positieve luchtwegdruk. De CPAP-behandeling is een behandeling die wordt toegepast bij patienten met OSAS. Het doel van de behandeling is het wegnemen of sterk verminderen van de klachten (zoals snurken, slaperigheid of vermoeidheid overdag) door de apneu’s/hypopneu’s tijdens het slapen te bestrijden. Naast CPAP zijn er nog andere soorten behandelingen. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt vooral af van de ernst van de OSAS en van de mogelijkheden, die de artsen bij u zien.

OSAS: obstructief slaapapneusyndroom

Bij het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig, dat de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dit gebeurt ’s nachts minimaal vijf keer per uur. Doordat mensen met OSAS te weinig in diepe slaap komen, zijn ze overdag zeer slaperig of vermoeid. Meer informatie over OSAS op de site van de Apneu-vereniging NVSAP.

Het CPAP-apparaat

Tijdens het eerste bezoek aan de longconsulent OSAS krijgt u uitleg over het apparaat en leert u het apparaat bedienen. In de onderstaande filmpjes kunt u de uitleg nog rustig terugkijken.

In elkaar zetten van het CPAP-apparaat

Plaatsen van het masker

Schoonmaken van het apparaat en masker

Meer informatie over het schoonmaken van het CPAP-apparaat.

Meer informatie op de website van de leverancier van het CPAP-apparaat

Hoe werkt het apparaat

Tijdens uw slaap wordt via een speciaal ontworpen masker over neus (of over neus en mond) lucht in de bovenste luchtwegen geblazen. Zo zorgt het CPAP-apparaat voor een voortdurende lichte overdruk in uw luchtwegen. Hierdoor blijven uw luchtwegen goed open – ook wanneer uw spieren verslappen tijdens de diepe slaap – en kunt u onbelemmerd doorademen. Er zullen nauwelijks of geen ademstilstanden meer optreden.

Bij CPAP-apparaten geeft het uitademen tegen de luchtstroom in enig gevoel van weerstand. Hieraan moet u in het begin een beetje wennen. Soms kan het apparaat ook uitdroging van de slijmvliezen veroorzaken. Daarom krijgt u altijd een luchtbevochtiger bij uw CPAP.

Het CPAP-apparaat is geleverd door een firma buiten het MCL. Zij geven technische service en leveren u maskers en andere toebehoren. Hier hoort u van de longconsulent OSAS meer over.

Vragen of problemen?

Tijdens de proefperiode
Zijn er tijdens de proefperiode vragen of problemen? Dan kunt u gebruik maken van het telefonischspreekuur of kunt u een e-mail sturen naar de OSAS-verpleegkundige.

  • Telefonisch spreekuur: Maandag, woensdag en vrijdag van 12.00-12.15 uur op (058) 286 3314 of (058) 286 6190.
  • Emailadres: osasverpleegkundige@ZNB.nl


Na de proefperiode
Bij vragen en problemen neemt u rechtstreeks contact opnemen met de leverancier. Op de sticker van het apparaat  staan de contactgegevens.