Symposium: Wereld Alzheimer Dag
Terug

Symposium: Wereld Alzheimer Dag

Samen bewegen

Bewegen is belangrijk bij mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat bewegen helpt om de geestelijke achteruitgang te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en de doorbloeding. Voor mantelzorgers en andere betrokkenen kan (mee)bewegen met de patiënt met dementie een manier zijn om contact te maken en te behouden. Hoe kunnen wij als zorgverleners (mee)bewegen met de patiënt en zijn omgeving?

Op 17 september 2019 van 16.00 - 19.00 uur organiseren wij, in het kader van Wereld Alzheimer Dag 2019, een symposium voor praktijkondersteuners van huisartsen, verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers, thuiszorgmedewerkers en overig geïnteresseerde zorgprofessionals. Het symposium staat in het teken van '(mee)bewegen bij dementie'. Diverse sprekers zullen dit thema vanuit hun eigen invalshoek benaderen met lezingen en workshops. Aan dit symposium zijn geen kosten verbonden. Het symposium vindt plaats in het auditorium van het MCL.

Programma

15.30 uur Inloop foyer
16.00 uur Opening geriater
16.15 - 16.45 uur Presentatie fysiotherapeut Erwin Koster
16.50 - 17.20 uur Workshop ronde
17.25 - 17.55 uur Workshop ronde
18.00 uur Afsluiting: druppels laten dansen
18.15 uur Borrel en een hapje

 

Workshops

Dit jaar zijn er gedurende het symposium vier workshops van een half uur. U kan zich aanmelden voor twee workshops. Het maximaal aantal deelnemers per workshopsessie is 25 personen. Wees er dus snel bij, vol = vol.

Er zijn workshops over 'Wat beweegt de mens?', 'Dansante Fysiotherapie/Dansante bewegen', 'Het delen van het bewogen bewegen' en 'Klein en simpel' . Naar welke workshop u wilt kunt u  aangeven op het aanmeldformulier (zie onder). Aanmelden voor de workshops is verplicht.

  • Workshop: 'Wat beweegt de mens?'

Hoe belangrijk is ergotherapie binnen de zorg voor de patiënt met dementie en de mantelzorger? Wie beweegt wie? Door ergotherapeuten Erika Aitink en Ruud Greve.

  • Workshop: 'Dansante Fysiotherapie/Dansante bewegen'

Dans is een van de oudste vormen van menselijke communicatie en expressie. Wat bij mensen met dementie vaak speelt is het (on)begrip van taal. Hoe mooi kan het zijn om dan niet te communiceren vanuit verhaal, maar vanuit het lichaan? Deze vorm van bewegen is inituïtief. Iemand hoeft geen gevoel voor ritme te hebben om te kunnen dansen. Elementen van dans worden al ingezet bij Parkinson en MS, maar er is veel meer mogelijk. Te denken valt aan patiënten met overmatige spierspanning en zeker ook aan patiënten met chronische pijn waar het bewegingspalet enorm verkleind is. In deze unieke manier van behandelen worden een aantal elementen van dans geanalyseerd en beïnvloed om het lichaamsbewustzijn en het geïntegreerd coördinatief bewegen van de patiënt te verbeteren. Het bewegen neemt door het toevoegen van dansante elementen nit alleen in kwaliteit toe, maar het 'saaie' oefenen wordt een plezierige ervaring. Zelf ervaren? Geef je dan op voor de workshop 'Dansante fysiotherapie' onder leiding van fysiotherapeute Laura Zeinstra.

  • Workshop: 'Het delen van het bewogen bewegen'

'Naast communicatietrainer werkzaam bij Noorderbreedte werd ik mantelzorger van mijn man, mijn man die de ziekte van Alzheimer had... Ik ben Elsa Verseput. Wij bewogen samen, daarbij kon ik alleen het ritme van hem aannemen. Hij ''was', hij bepaalde... ik volgde... tot 1 maart. Mijn geliefde man, die verder en verder vloog, is achter de horizon naar het licht gegaan. Zijn laatste vlucht. Tijdens de workshop wil ik ons bewogen bewegen met u delen. De laatste zeven maanden heb ik een dagboek bijgehouden. Ik deel fragmenten van onze 'dans'. Elke vraag die u stelt zal ik naar het beste kunnen antwoord geven. Ik verheug mij op onze ontmoeting.' Door communicatietrainer en mantelzorger Elsa Versput

  • Workshop: 'Klein en simpel'

Ontdek en ervaar in deze workshop hoe klein en simpel je tot beweging kan komen op een verassende speelse manier door middel van taal, beeld of materiaal, strijken, pannenkoeken bakken, zingen, plaatjes en een lap stof. Nieuwsgierig geworden? Door vaktherapeut drama en dagtherapeut op de afdeling klinisch geriatrie Janet Luijt