Infectieziekten
Terug

Infectieziekten

Het specialisme infectieziekten richt zich op de diagnostiek en behandeling van infectieziekten en afweerstoornissen. Het HIV behandelcentrum en hepatitis behandelcentrum zijn hier onderdeel van. Andere speerpunten  zijn afweerstoornissen, ziekte van Lyme, Q-koorts en reizigersziekten. In het ziekenhuis zijn de internist-infectiologen onderdeel van het antibioticateam, waarbij adviezen gegeven worden omtrent het gebruik van antibiotica bij patiënten die met een infectie zijn opgenomen.

Medisch team

  • Dhr D.P.F. van Houte, internist
  • Mw. Dr. L.M. Kampschreur, internist-infectioloog
  • Mw. dr. M.G.A. van Vonderen, internist-infectioloog

Afweerstoornissen

In geval van een afweerstoornissen heeft het lichaam onvoldoende weerstand tegen infecties. Hierdoor wordt u sneller ziek, kunnen  infecties ernstiger verlopen en zijn ze moeilijker te behandelen. In ons centrum wordt diagnostiek verricht naar afweerstoornissen en wordt indien mogelijk een behandeling ingesteld, bijvoorbeeld door het geven van antistoffen of antibiotica.

Hepatitis behandelcentrum

Het Hepatitis Behandelcentrum MCL behandelt patiënten met een virale ontsteking van de lever, zoals hepatitis B of C. Bij het Hepatitis Behandelcentrum kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling van hepatitis. Ook hebben wij aandacht voor de psychische en sociale aspecten van hepatitis. Het hepatitisbehandelteam MCL werkt nauw samen met andere zorgverleners in het ziekenhuis. Lees meer over het Hepatitis Behandelcentrum ...

Hiv behandelcentrum

Het Hiv-behandelcentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden is één van de door de minister van Volksgezondheid erkende Hiv-behandelcentra in Nederland en is het enige centrum in Friesland. Lees meer over Hiv/Aids en de behandeling, het Hiv-behandelteam en onze werkwijze ....

Q-koorts

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Q-koorts wordt van dier op mens overgedragen. In Nederland zijn geiten en schapen de belangrijkste besmettingsbron. Sinds 2007 hebben meer dan 4.000 mensen acute Q-koorts gekregen. In ons centrum worden mensen behandeld  met een gecompliceerd beloop van Q-koorts.

Reizigersziekten

Als u tijdens of na uw reis gezondheidsklachten krijgt, dan kan er sprake zijn van een (tropische) infectie. Hiervoor kunt u bij ons terecht. Ook worden, in samenwerking met de GGD Fryslân, reis- en vaccinatieadviezen gegeven bij patiënten met een chronische ziekte.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, die wordt overgebracht door teken. De ziekte van Lyme verloopt via verschillende stadia en kan een groot aantal zeer verschillende symptomen geven. De diagnostiek van deze infectie kan erg moeilijk zijn, vooral bij mensen die al langer klachten hebben. Voor mensen met chronische klachten die misschien veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme is het Kenniscentrum Borrelia opgericht. In het centrum werken verschillende specialisten samen namelijk:

  • een neuroloog
  • een reumatoloog
  • een internist-infectioloog
  • een dermatoloog
  • een medisch microbioloog.

Zo nodig worden andere specialisten zoals een kinderarts, psychiater, psycholoog of cardioloog ingeschakeld. Lees meer op de pagina van het Kenniscentrum Borrelia