Hormoonziekten
Terug

Hormoonziekten

Internisten die zich bezighouden met hormoonziekten behandelen patiënten met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Voorbeelden zijn diabetes mellitus, aandoeningen aan de hypofyse, schildklierziekten, bijschildklierziekten, bijnierziekten en osteoporose. Binnen het MCL zijn 3 internist-endocrinologen werkzaam: drs. L.J.M. de Heide. mw. dr. H.L. Lutgers en dr. P.H.N. Oomen.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij het glucose minder goed uit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Hierdoor stijgt het bloedglucose gehalte. Diabetes mellitus wordt ingedeeld in twee typen: type 1 en type 2. Diabetes mellitus type 1 wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer kunnen maken. Bij diabetes mellitus type 2 wordt er relatief te weinig insuline aangemaakt, en werkt de insuline bovendien minder goed. Er is sprake van insuline resistentie. Meer informatie over diabetes mellitus staat op de website van de patiëntvereniging Diabetes Vereniging Nederland en op diabetes.nl.

Op de diabetespoli wordt gewerkt in een diabetesteam bestaande uit een internist, een verpleegkundig consulent diabetes en diëtist. Een psycholoog is ook aanwezig in het team en kan indien nodig worden ingeschakeld. De diabetespoli beschikt over alle mogelijkheden van behandeling binnen de kaders van  landelijke afspraken betreffende vergoedingen door zorgverzekeraars, waaronder insulinepomptherapie en continue glucose monitoring. 

Voor informatie van andere producten die met uw behandeling te maken hebben kunt u terecht bij uw verpleegkundig consulent diabetes.

Hypofyse aandoeningen

De hypofyse is een klier die gelegen is aan de onderzijde van de hersenen, midden in het hoofd. De klier produceert hormonen die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van de groei en ontwikkeling, stofwisseling en voortplanting. Gezwellen in de hypofyse kunnen de productie van een of meer van de hypofysehormonen verstoren, of juist leiden tot overproductie van een van deze hormonen. Meer informatie over hypofyse aandoeningen is te vinden op de website van de afdelingen endocrinologie van het UMCGroningen en van het UMCNijmegen. Patiëntenverenigingen voor patiënten met een hypofyse aandoening zijn: de Nederlandse Hypofyse Stichting, de Nederlandse Vereniging voor Cushing en Addison Patiënten en de Nederlandse Vereniging voor Groeihormoondeficientie en Groeihormoonbehandeling.

Schildklierziekten

De schildklier produceert schildklierhormoon, een hormoon dat belangrijk is voor de regulatie van onze stofwisseling. Meer informatie over schildklierziekten is te vinden op de websites van de afdelingen endocrinologie van het  UMCGroningen, het UMCNijmegen en de patiëntenvereniging SON : Schildklier Organisatie Nederland www.schildklier.nl

Bijschildklierziekten

De bijschildklieren produceren het bijschildklierhormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Een overproductie van bijschildklierhormoon heet hyperparathyreoidie. Meer informatie over bijschildklierziekten is te vinden op de websites van de afdelingen endocrinologie van het  UMCGroningen en het UMCNijmegen.

Bijnierziekten

De bijnier heeft een aantal functies, met name in de productie van hormonen. Het bijniermerg produceert catecholamines, adrenaline en noradrenaline, de bijnierschors onder andere cortisol en aldosteron. Voorbeelden van ziekten die samenhangen met de bijnier zijn: de ziekte van Addison, het syndroom van Cushing en het feochromocytoom. Meer informatie over bijnierziekten is te vinden op de websites van de afdelingen endocrinologie van het  UMCGroningen en het UMCNijmegen. De patiëntenvereniging voor mensen met de ziekte van Addison of de ziekte van Cushing is de Nederlandse Vereniging voor Cushing en Addison Patiënten.

Osteoporose

Osteoporose (botontkalking) is een traag verlopende botziekte, waarbij steeds meer botmassa (met name kalk) uit de botten verdwijnt. Uiteindelijk kan het bot hierdoor zo verzwakken, dat het niet meer bestand is tegen een grote belasting. Daardoor kan iemand met osteoporose al bij een onschuldige val een heup of een arm breken. Een wervelbreuk (wervelinzakking) kan zelfs spontaan optreden. Meer informatie over osteoporose is te vinden op de websites van de afdeling endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de patiëntvereniging Osteoporosestichting.