Bloedziekten
Terug

Bloedziekten

Internisten die zich bezighouden met bloedziekten richten zich op de diagnostiek en behandeling van ziekten van het bloed, van de bloedvormende en lymfatische weefsels en van stoornissen in de hemostase (bloedstolling). In het MCL zijn drie internist-hematologen werkzaam: dr. M. Hoogendoorn, mw. dr. R.S. van Rijn en mw. dr. E.G.M. de Waal. Zij  werken op zowel de algemene polikliniek als op de polikliniek binnen het Oncologisch Centrum Leeuwarden.

De hematoloog behandelt kwaadaardige ziekten van het bloed en beenmerg zoals:

  • acute en chronische leukemie
  • de ziekte van Kahler
  • alle vormen van lymfklierkanker (Non-Hodgkin lymfoom en ziekte van Hodgkin).

De hematoloog onderzoekt en behandelt ook goedaardige bloedziekten zoals bloedarmoede, te weinig of te veel bloedplaatjes, of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). Daarnaast kan de oorzaak van een verhoogde bloedingsneiging of juist van trombose onderzocht worden.

Binnen het MCL zijn alle chemotherapeutische behandelingen van kwaadaardige bloedziekten mogelijk inclusief zeer intensieve anti-leukemiebehandeling. Er wordt nauw samengewerkt met het Universitair Medisch Centrum Groningen en andere academische ziekenhuizen in Nederland. Bij de behandeling van kwaadaardige bloedziekten wordt patienten gevraagd deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over de behandeling van kanker is te vinden op de website van de KWF Kankerbestrijding.