Vulvapolikliniek
Terug

Vulvapolikliniek

De vulvapolikliniek is een samenwerking tussen de dermatoloog, gynaecoloog en arts-seksuoloog. Voor deze opzet is gekozen omdat klachten zich vaak op de grens van de verschillende vakgebieden bevinden.

Pijn, jeuk en seksuele problemen zijn veel voorkomende klachten. Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Klachten van de vulva beïnvloeden de kwaliteit van leven in negatieve zin. Er zijn vrouwen die vele jaren klachten hebben voordat ze een arts bezoeken, en ook dan kan het nog lang duren voordat een diagnose gesteld wordt en de klachten verholpen kunnen worden. Het is gebleken dat vrouwen met vulvaproblemen die op een vulvapoli door gynaecoloog en dermatoloog gezien worden vaak snel en goed geholpen kunnen worden. Er is daarom veel vraag naar deze vorm van zorg. Daarom is in het Medisch Centrum Leeuwarden een vulvaspreekuur gestart. Patiënten worden tijdens het consult tegelijkertijd gezien door de dermatoloog en de gynaecoloog. Naar aanleiding van het consult is er tevens de mogelijkheid om een afspraak met de arts-seksuoloog te krijgen. Deze gesprekken zijn kosteloos.

Het vulvapolikliniekteam bestaat uit de dermatologen mevr J. Schuur en mevr A.H. van Houten, de gynaecologen mevr E.A.G Lammerink en mevr H.H. Keizer en arts-seksuoloog mevr M. Tanis-Nauta. Zij zijn op dit specifieke vakgebied gespecialiseerd. Dit spreekuur wordt afwisselend gehouden door dermatoloog mevr J. Schuur en gynaecoloog mevr mevr E.A.G Lammerink en door dermatoloog mevr A.H. van Houten en gynaecoloog mevr H.H. Keizer, en vinden elke twee weken plaats op maandagmiddag.

Wij vragen patiënten die voor hun eerste afspraak komen bij de vulvapolikliniek om een vragenlijst uit te printen en in te vullen. Hier vindt u de vragenlijst. Nadat u de lijst heeft ingevuld, wordt deze samen met de specialisten besproken. Dan wordt een lichamelijk onderzoek gedaan en vervolgens wordt een therapie afgesproken. Doorverwijzing loopt via de huisarts of via de specialist. Afspraken kunnen gemaakt worden via de polikliniek gynaecologie of dermatologie.


Goede informatie over de vulvapolikliniek en vulvaklachten is te vinden op www.vulvapoli.nl