De knie arthroscopie (kijkoperatie van de knie)
Terug

De knie arthroscopie (kijkoperatie van de knie)

De arthroscopische chirurgie (kijkoperatie van de knie) is een expertisegebied van de traumachirurgen in het MCL. Er is een nauwe samenwerking met de sportartsen en fysiotherapeuten in de regio en participatie in de medische staf van Cambuur en eredivisie basketbalvereniging ARIS. Patiënten met sportblessures krijgen een multidisciplinaire behandeling in de Sportkliniek MCL.

Diagnose en onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan van de knie.

Wat houdt een arthroscopie in?

Een arthroscopie is een kijkoperatie. De bedoeling is echter om niet alleen in de knie te kijken maar zo mogelijk en gelijktijdig een behandeling uit te voeren. Bij een arthroscopie wordt met een buisje (scoop) in de knie gekeken. Via een camera kan dit op een monitor bekeken worden. De operatie wordt uitgevoerd door 2 of 3 kleine steekgaatjes van ongeveer ieder 1 cm. Via 1 sneetje gaat de scoop met spoelvloeistof naar binnen, 1 snee voor afvoer van het vocht en via de derde incisie kunnen instrumenten in de knie worden ingebracht om de afwijking te behandelen. Een arthroscopie duurt ongeveer 15-30 minuten, afhankelijk van de gevonden afwijking en behandeling. Als u met de anesthesioloog besluit tot het verrichten van de arthroscopie onder een ruggenprik, dan kunt u de operatie op een beeldscherm volgen.

Mogelijke complicaties

Gelukkig treden na een arthroscopie niet vaak complicaties op. Toch zijn er complicaties mogelijk. Er kan een verstopping van een bloedvat in het been (trombose) ontstaan. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan er een stolsel naar de longvaten schieten. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Trombose is herkenbaar aan een dikke en pijnlijke kuit. Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend. Er kan een wondinfectie optreden. Dit uit zich door roodheid en pijn, soms gepaard met koorts.