Rookvrij ziekenhuis
Terug

Rookvrij ziekenhuis

Rookvrij MCL

Sinds 1 januari 2018 is het MCL helemaal rookvrij en vanaf 1 oktober 2018 ook MCL Harlingen.
Echt helemaal.
In de gebouwen en op het gehele MCL-terrein wordt niet meer gerookt.
Niet door medewerkers, niet door bezoekers, niet door patiënten.

Artsen en zorgorganisaties streven naar een rookvrije samenleving; het MCL geeft het goede voorbeeld. Er zijn bij het MCL dus ook geen ‘gedoogzones’ meer. Er is geen ‘rookhokje’ meer op het terrein.

Het rookverbod geldt voor sigaretten, sigaren, pijptabak, ook voor de e-sigaret (shisha-pen, ‘dampen’), en ‘rookvrije sigaretten’ zoals de iQos/Heets, Juul en alle andere rookgerei.

Wordt u opgenomen?

Stoppen met roken is geen eenvoudige opgave. Bij sommige ingrepen kan de arts u vragen om al enige tijd vóór te ingreep te stoppen met roken. Daarmee wordt de kans op een succesvolle ingreep vergroot en ook wordt de kans op een sneller herstel groter. Tijdens een ziekenhuisopname die wat langer duurt moet u in ieder geval voor de duur van de opname stoppen. Dat kan voor sommige patiënten moeilijk zijn. Bespreek dit dan met uw arts of verpleegkundige. Soms kunnen rokers tijdens hun opname overstappen op nicotinepleisters of nicotinekauwgom.

Ik ben roker – wat nu?

We verwachten van iedereen die het MCL bezoekt dat men zich aan de regels houdt – en dus meewerkt het MCL rookvrij te houden.

Uiteraard adviseren we u om te stoppen met roken. U kunt zich wenden tot (huis-)arts, apotheker of de GGD voor advies.

Of bezoek één van de volgende websites:

ikstopnu.nl

Luchtsignaal

Jellinek Online Zelfhulp Tabak

 

 

Voor collega-zorgorganisaties

Veel ziekenhuizen en zorgorganisaties hebben vragen over ervaringen met rookvrij worden. De ervaringen en adviezen van MCL én van vele andere instellingen zijn gebundeld in een toolkit: https://www.rookvrijezorg.com/

Uitgebreide informatie voor professionals is daarnaast beschikbaar via het Trimbos Instituut.

Vragen specifiek over het rookvrije beleid van MCL? Stuur een mail naar webredactie@znb.nl voor meer informatie.