Leefstijlziekenhuis
Terug

Leefstijlziekenhuis

Symposium Leefstijlzorg in het ziekenhuis

Vrijdag 20 september 2019, 15.00 tot 17.30 uur, Medisch Centrum Leeuwarden

Het aantal mensen met ziekten en klachten ten gevolge van een ongezonde leefstijl neemt toe. Recent is in het Nationaal Preventieakkoord een pakket van maatregelen vastgesteld om het aantal mensen dat rookt, problematisch alcohol drinkt en overgewicht heeft terug te dringen.

Tijdens dit symposium bespreken we wat het Nationaal Preventieakkoord betekent voor artsen en andere hulpverleners in het ziekenhuis. Verder gaan we in op de mogelijkheden die je als hulpverlener hebt om de leefstijl van patiënten / cliënten te beinvloeden? Hoe kunnen eerste en tweede lijn samenwerken en elkaar versterken? We focussen hierbij niet alleen op interventies in de spreekkamer, maar ook interventies die je als hulpverlener zorgorganisatie-breed of in de zorgketen kan inzetten. Hoe ziet leefstijlzorg in het ziekenhuis idealiter eruit. Deze onderwerpen komen aan de orde tijdens een interactief symposium in het MCL op vrijdag 20 september 2019.

Sprekers o.a.:

  • Dr. Robert van de Graaf, verslavingsarts en leefstijlarts Verslavingszorg Noord Nederland: Roken, problematisch alcoholgebruik, teveel inactiviteit en ongezond eetgedrag: is er een generieke aanpak van deze ongezonde gedragingen? Een visie op hoe leefstijlzorg in een zorgorganisatie, de zorgketen en in de individuele behandeling van patienten geintegreerd kan worden.
  • Dr. Hiltje de Graaf, internist-oncoloog Medisch Centrum Leeuwarden: het rookvrije ziekenhuis. Hoe word je als ziekenhuis rookvrij en hoe helpt dit patiënten om niet te roken? Hoe zie de stoppen-met-rokenzorg in een rookvrij ziekenhuis eruit? En als je patiënt is gestopt met roken, welke verslavingen liggen dan op de loer?
  • Dr. Mirjam Kaijser. chirurg specialisatie bariatrische chirurgie: Wat kun je als dokter in een ziekenhuis tegen komen als je mensen met obesitas wil gaan behandelen? Praktische tips en trucs voor in de spreekkamer. Wat kan je doen als je geen obesitas-specialist bent en niet in een obesitascentrum werkt, maar wel mensen met overgewicht wilt helpen?
  • Drs. Ab de Greeff, huisarts-opleider te Smilde, tevens docent op de afdeling Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen: Hoe bespreek je een ongezonde leefstijl met je patiënt? Wat is de rol van de huisarts bij het beïnvloeden van het gedrag / leefstijl van patiënten. Wat is de rol van ketensamenwerking in het beïnvloeden van leefstijl?
  • Voorzitter: Margreet de Graaf, Directeur Publieke Gezondheid GGD Fryslân.

Organisatie: Medisch Centrum Leeuwarden en Verslavingszorg Noord Nederland.

Doelgroep: bestuurders | artsen | huisartsen | coördinatoren I COC-VZ (+ opleiders) I leerhuismanagers | AIOS | OWK |

Accreditatie: wordt aangevraagd

Mede mogelijk gemaakt door: De Friesland

Aan het symposium zijn geen kosten verbonden.

Inschrijven: vul het formulier hieronder in!

 

Voorletters *
Achternaam *
Naam organisatie *
Aantal deelnemers *
Telefoonnummer
E-mailadres