Kunst in het MCL
Terug

Kunst in het MCL

Voor meer kunst: maak een keuze in het menu links!

Het Medisch Centrum Leeuwarden is een groot en modern ziekenhuis dat de best mogelijke zorg biedt aan inwoners van Fryslân. Op allerlei manieren investeren wij in een optimaal leefklimaat voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Kunst speelt daarbij een belangrijke rol. Wie langs of door het ziekenhuis loopt, zal het beamen: het Medisch Centrum Leeuwarden biedt veel ruimte aan kunst. Schilderijen, beelden en ornamenten verfraaien het gebouw en dragen bij aan een warme uitstraling. In zo’n omgeving voelen mensen zich geborgen en op hun gemak. Kunst draagt ook op een andere manier bij aan het welbevinden en welzijn van onze patiënten, bezoekers en medewerkers. Kunst prikkelt de verbeelding en biedt een andere kijk op de werkelijkheid. Het Medisch Centrum Leeuwarden biedt ruimte aan de ontmoeting met kunst. Belangrijk, want kunst laat andere gedachten toe. Kunst emotioneert. Een welkome afleiding voor wie in een ziekenhuis verblijft.

In de loop der jaren heeft het MCL verschillende kunstenaars ruimte geboden om hun werk aan een breed publiek te tonen. Het MCL geeft ruimte aan kunst. Een kunstcommissie, bestaande uit mensen van binnen en buiten het  ziekenhuis, brengt structuur aan in het kunstaanbod. Zij formuleert opdrachten voor kunstwerken en beoordeelt de voorstellen die kunstenaars doen. Bezoekers, patiënten en medewerkers van het MCL weten zich omringd door een veelheid van kunstuitingen. Maar het kunstbezit van het MCL is er voor iedereen. Als u alleen voor de kunstwerken een bezoek aan het MCL wilt brengen bent u van harte welkom. Naast het eigen kunstbezit zijn in het MCL ook werken te zien uit de collecties van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof.

Kunst kost natuurlijk geld. Veel kunstwerken zijn beschikbaar gekomen door inzet van de Stichting Vrienden van het MCL, die via sponsors en fondsen de aanschaf van kunst realiseert. Op deze webpagina's vindt u een klein overzicht van de kunst in het MCL. In 2004 verscheen het boekje 'Ruimte voor kunst, uit de collectie van het Medisch Centrum Leeuwarden' (pdf-bestand, 1.36 mb).