Geschiedenis
Terug

Geschiedenis

Het MCL is ontstaan uit de samenvoeging van drie Leeuwarder ziekenhuizen: Triotel, Diakonessenhuis en Bonifatius Hospitaal.

 

De ziekenhuizen kregen op een bepaald moment te maken met ruimteproblemen. Verdere uitbreiding was alleen mogelijk als de ziekenhuizen samengingen. In 1982 fuseerden de drie ziekenhuizen en het Triotel werd MCL-zuid, het Diakonessenhuis werd MCL-midden en het Bonifatius Hospitaal werd MCL-noord. Door de samenvoeging van MCL-noord en MCL-zuid in 2004 is er nu één ziekenhuislocatie in Leeuwarden. MCL-midden (Diakonessenhuis) is in 1987 gesloten omdat uitbreiding op de Noordersingel niet meer mogelijk was. MCL-noord is in juli 2004 gesloten. Ook werd besloten tot het stopzetten van verdere uitbreiding van het Bonifatius Hospitaal. Bij het Triotel werd een groot nieuw ziekenhuis gebouwd: het huidige MCL. In 1987 werd de nieuwbouw in gebruik genomen.

Triotel

In 1825 werd het stadsziekenhuis opgericht; lange tijd gevestigd aan het Blokhuisplein. Dit ziekenhuis kreeg in 1971 een nieuw onderkomen en een volkomen nieuwe opzet: het Triotel, met drie vormen van zorg: een ziekenhuis, een verpleeghuis en een verzorgingshuis op één locatie.

 

Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis werd in 1880 door Mattheus Teffer opgericht. De vraag naar ziekenhuiszorg was zo groot dat het Diakonessenhuis na twee jaar al verhuisde naar een groter onderkomen op de Voorstreek. Uiteindelijk vestigde het zich aan de Noordersingel, waar het vele malen werd uitgebreid.

 

Bonifatius Hospitaal

In 1883 kwamen er drie Franciscaanse nonnen uit Duitsland naar Leeuwarden met als doel: het verzorgen van zieken. Zij stichtten het katholieke Bonifatius Hospitaal, aan de Voorstreek. In 1935 kreeg het ziekenhuis een nieuw onderkomen aan de Mr. P.J. Troelstraweg, het in juli 2004 gesloten MCL-noord. Na bijna 110 jaar van trouwe dienst vertrokken de laatste zusters in 1992 uit het klooster van het ziekenhuis.

 

Januari 2008: MCL wordt een zelfstandige bv. Zorggroep Noorderbreedte is een stichting die sinds 1 januari 2008 100% eigenaar/aandeelhouder is van Noorderbreedte BV en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) BV.

Januari 2012: concernvorming met ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Zorggroep Noorderbreedte krijgt de naam Zorgpartners Friesland. Daaronder vallen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) BV, Noorderbreedte BV en Tjongerschans BV.

 

Geschiedenis MCL in beeld