Over het MCL
Terug

Over het MCL

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden en Harlingen, voor acute, hoogcomplexe én basiszorg in Friesland. Het ziekenhuis is gericht op onderzoek, onderwijs, innovatie en biedt uitzonderlijke zorg voor iedere individuele patiënt.

Het MCL is net als 26 andere topklinische ziekenhuizen, lid van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Het ziekenhuis is toonaangevend in zorg, opleiding, onderzoek en goed werkgeverschap. Om het niveau van onze zorg hoog te houden, doen wij voortdurend wetenschappelijk onderzoek vanuit de MCL Academie. Deze kennis geven wij door aan artsen en verpleegkundigen in opleiding, waardoor het MCL een geliefde opleidingsplaats voor mbo-, hbo- en universitaire studenten is. Daarnaast zorgen onze opleidingen en onderzoeken voor continue innovatie en verbetering van behandelingen. Zo is het MCL bijvoorbeeld gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties en robotchirurgie), waarbij de patiënt minder bloed verliest, minder pijn heeft en sneller herstelt.

Patiënttevredenheid
De patiënten van het MCL zijn over het algemeen zeer tevreden over de geleverde zorg; zij beoordelen het ziekenhuis gemiddeld met een 8,3 (gegevens 2015). Naast de onderzoeken naar patiënttevredenheid, die het MCL zelf uitvoert, ontvangt het ziekenhuis ook veel positieve recensies op social media. Maar liefst 81% van de (bijna 500) beoordelingen op Facebook bekroont het ziekenhuis bijvoorbeeld met 4 of 5 sterren. Daar zijn wij heel trots op!

MCL in kopgroep ziekenhuizen met online patiëntenportaal
Ongeveer een kwart van de ziekenhuizen in Nederland heeft een online patiëntenportaal (gegevens Nictiz), het MCL is zelfs één van de acht STZ-ziekenhuizen die deze service biedt. Met MijnMCL kunt u sinds 1 april 2016 als patiënt uw eigen gegevens bekijken, zoals ziekenhuisafspraken, onderzoeksresultaten en medische gegevens. Daarnaast kunt u met MijnMCL met uw arts mailen.

Kwaliteit van zorg
Vanuit het MCL zijn we graag open over de kwaliteit van onze zorg. Daarom doen we mee met het Kwaliteitsvenster van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), waar de algemene kwaliteit en de behandelresultaten per ziekenhuis inzichtelijk worden weergegeven. Deze kwaliteitsgegevens van het MCL geven u direct inzage in bijvoorbeeld onze keurmerken, de wachttijden en onze deskundigheid bij risicovolle operaties.
 

Nominatie Reservistenwerkgever 2016
Medisch Centrum Leeuwarden is vereerd met de nominatie van Reservistenwerkgever van het jaar 2016. Dit is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan de werkgever, die zich het meest heeft ingespannen voor zijn eigen reservisten; medewerkers die ook als militair inzetbaar zijn. Het MCL is genomineerd door een SEH-verpleegkundige van het MCL en vervolgens door de jury geselecteerd als één van de ruim twintig potentiële kanshebbers.
> lees meer

Samenwerking
Het MCL maakt net als Noorderbreedte en Tjongerschans deel uit van Zorgpartners Friesland. Daarnaast werken wij samen met andere STZ-ziekenhuizen en universitaire medisch centra in Noord-Nederland en de streekziekenhuizen in Friesland.