Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

Dataverkeer met buitenwereld afgesloten

Woensdag 15 januari 2020 10:15 

Het MCL heeft vastgesteld dat hackers een poging hebben gedaan in te breken in de digitale systemen van het MCL. Uit voorzorg heeft het MCL daarom alle dataverkeer met de buitenwereld tijdelijk afgesloten.
 

Patiënten kunnen dus tijdelijk niet bij hun elektronisch patiëntendossier mijnMCL. Ook dataverkeer met andere ziekenhuizen wordt gehinderd en medewerkers kunnen geen gebruik maken van thuiswerkplekken.

MCL werkt met Citrix-servers voor communicatie met de buitenwereld. Eerder deze week werd bekend dat er een kwetsbaarheid in Citrix was ontdekt. Daar heeft het MCL op geacteerd. Desondanks heeft deze aanval plaatsgevonden. Deze aanval heeft naar verwachting te maken met deze kwetsbaarheid in Citrix.

Door het afsluiten van het extern dataverkeer wil het MCL voorkomen dat kwaadwillenden bij bedrijfsgegevens kunnen komen. Het MCL heeft verder alle maatregelen genomen die Citrix heeft geadviseerd. We weten nog niet hoelang het gaat duren. Dat hangt mede af van de snelheid waarmee Citrix de problemen kan oplossen. De interne communicatie binnen het MCL en de patiëntenzorg ondervinden geen hinder.

Houd voor verdere berichtgeving de website in de gaten.

UPDATE 16 januari 2020 09.45 uur

Het onderzoek naar de cyberaanval op de systemen van het MCL wordt vandaag nog voortgezet. De eerste onderzoeksresultaten duiden er op dat het effect van de aanval zeer beperkt is geweest. Het onderzoek wordt nog verder afgerond. Er is tot nu toe echter geen enkele aanwijzing gevonden dat de aanval is doorgedrongen tot interne systemen van het MCL of patiëntgegevens. Zolang het onderzoek loopt blijft de digitale communicatie met de buitenwereld gesloten en kunnen patiënten nog geen gebruik maken van MijnMCL.

UPDATE 17 januari 2020 13.40 uur

Patiëntgegevens veilig, dataverkeer met buitenwereld blijft afgesloten

 Uit het diepgaande onderzoek naar de cyberaanval op de systemen van het MCL is gebleken dat de aanval niet is doorgedrongen tot de interne systemen van het MCL of patiëntgegevens. Deze zijn veilig.

Omdat het National Cyber Security Center (NCSC) heeft gezegd dat Citrix, het systeem waarop de communicatie tussen MCL en de buitenwereld draait, nog steeds niet veilig is, heeft het MCL besloten de veiligheidsmaatregelen intact te houden. Dit betekent dat komend weekeinde patiënten nog niet bij MijnMCL kunnen en medewerkers van het MCL niet thuis kunnen werken.

Citrix komt maandag met een beveiligingsupdate om het lek te dichten. Daarna zal het MCL besluiten of het veilig genoeg is om de systemen weer open te zetten. De zorg zelf gaat gewoon door en ondervindt geen hinder van het afsluiten van de digitale communicatie met de buitenwereld.

UPDATE 21 januari 2020: 18:00 uur

MijnMCL.nl is weer beschikbaar vanaf 22 januari 2020, 08.00 uur. Ook thuiswerken voor MCL-medewerkers is weer mogelijk.  Lees volledig bericht.

[Foto: Timo Klostermeier  / pixelio.de]

 

 

Terug naar het overzicht