Agenda

Agenda

MCL Agenda

Voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ en lezing Toine Heijmans

donderdag 21 februari 2019 19:00 - donderdag 21 februari 2019 22:50

Locatie: Pieter Bonnema-auditorium, MCL

In het Medisch Centrum Leeuwarden wordt de Friese theatervoorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ voorafgegaan door een lezing van Toine Heijmans. De avond vindt plaats op donderdag 21 februari 2019, aanvang 19.00 uur. Kaarten (€ 19,00) zijn te bestellen via VanPlan.

Lezing Toine Heijmans

Toine Heijmans is journalist en schrijver. Hij schreef onder meer een serie indringende columns over zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer leed. Zijn lezing sluit goed aan bij het onderwerp van de theatervoorstelling. Heijmans: ‘Het was een aparte ervaring: onderweg naar een gesprek met de arts van mijn vader over palliatieve sedatie, werd ik gebeld met het verzoek hier vanavond te spreken. Het onderwerp voltooid leven heb ik altijd een beetje gemeden, voor mezelf en in mijn werk, omdat het zo ingewikkeld is. Maar nu heb ik van dichtbij gezien, denk ik, wat achter die ongemakkelijke term schuilgaat. Net als achter al die andere ongemakkelijke term die we als levende mensen bedenken: ondraaglijk lijden. Nooit zal ik de rust vergeten die over mijn vader kwam, nog voordat hij in slaap werd gebracht. Pas toen begreep ik hoe belangrijk het was voor hem. En hoe belangrijk het is bij dit soort beslissingen jezelf uit te schakelen.’

Theaterstuk

In het theaterstuk ‘It wie op in simmerjûn’ wordt het thema voltooid leven aangesneden. Ben je als mens de dirigent van je leven? Kan je besluiten bij elkaar te horen? Houden je besluiten over (voltooid) leven en dood staand aan de rafelranden van je bestaan?

In een verrassende dubbelrol spelen Jan Arendz en Joke Tjalsma, onder regie van Jos Thie in een stuk geschreven door Bouke Oldenhof. De voorstelling laat vier mensen zien die plannen maken voor de rest van hun leven. Maar dat leven gaat soms z’n eigen gang… Het is een indringende voorstelling, gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Het verhaal

Theo en Anneke hebben elkaar op latere leeftijd gevonden. Theo helpt Anneke zo goed als hij kan bij het vinden van een fijne plek in een verzorgingstehuis voor haar vader en moeder, Daniël en Wimmy. Die zijn op een leeftijd dat ze allang niet meer op pad kunnen met Daniëls grote hobby, het draaiorgel. Maar Daniël en Wimmy willen niet afhankelijk worden en hebben hele andere plannen. Samen willen ze uit het leven stappen, na een laatste dans op ‘It wie op in simmerjûn’.

 

Ga terug