MCL actueel

MCL actueel

MCL heropent digitale communicatiekanalen

Dinsdag 21 januari 2020 17:45 

Na ongeveer een week stelt het MCL de digitale communicatiekanalen weer beschikbaar. Vanaf woensdag 22 januari 2020, 08.00 uur is patiëntenportaal mijnMCL.nl weer beschikbaar voor patiënten. Ook medewerkers kunnen desgewenst weer thuiswerken.

Het MCL heeft van Citrix een patch (aanvullende software) gekregen die inbreuk op de digitale systemen moet voorkomen. Het MCL hoort tot de groep van ca. 50% bedrijven waarvoor deze patch beschikbaar is. Het MCL heeft alle stappen doorlopen die door het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) zijn geadviseerd. Het MCL werd ondersteund door externe specialisten. Op basis daarvan heeft het MCL kunnen besluiten dat de digitale systemen weer verantwoord te gebruiken zijn.

Het MCL heeft op 14 januari 2020 de toegang van buitenaf tot de digitale systemen gesloten, nadat een cyberaanval was vastgesteld.  Het MCL benadrukt dat er geen partijen van buiten het ziekenhuis toegang hebben gehad tot vitale gegevens zoals patiënteninformatie. De cyberaanval bleef beperkt tot ‘de deurmat’, maar is niet verder gekomen.

De patiëntenzorg is geen enkel moment in gevaar gekomen. Binnen het ziekenhuis was alle vitale informatie voor de zorg gewoon beschikbaar.

Het MCL betreurt het dat patiënten tijdelijk geen gebruik konden maken van het patiëntenportaal. Aan deze ongewenste situatie komt nu een einde.

[Foto: Jorma Bork  / pixelio.de]

Terug naar het overzicht