MCL actueel

MCL actueel

SEH-medewerkers MCL lopen voor wetenschappelijk onderzoek

Maandag 16 september 2019 09:00 

Op zaterdag 21 september 2019 vindt de sponsorloop van het Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds plaats; een landelijk initiatief om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek binnen de spoedeisende geneeskunde. Het MCL doet dit jaar voor de derde keer mee en is hiermee één van de 24 spoedeisende hulplocaties (SEH’s) die meedoen aan deze landelijke sponsor-estafetteloop.

SGOfonds
De SGO-run wordt sinds 2016 georganiseerd om op sportieve en ludieke wijze geld in te zamelen voor het SGOfonds, dat eind 2013 is opgericht. Het fonds maakt wetenschappelijk onderzoek in acute geneeskunde mede mogelijk, door middel van het verstrekken van subsidies. De sponsorloop heeft de afgelopen jaren een bedrag van € 104.100,- opgeleverd; een aanzienlijk bedrag om de doelmatigheid en kwaliteit van de spoedeisende geneeskunde verder te verbeteren.

Opbrengst
Vorig jaar haalde het MCL-team landelijk het grootste bedrag op (€ 6.600,-), waarmee ook onderzoek in het MCL zelf gesteund wordt. Recent is er dankzij financiering vanuit het SGOfonds een onderzoek gestart op de SEH naar het verbeteren van de stand van polsbreuken. Eerder werd er al een onderzoek afgerond naar het effect van het toedienen van vocht bij sepsis (bloedvergiftiging). Belangrijke onderzoeken, waar iedere patiënt baat bij heeft!

Team MCL
Team MCL loopt als één van de 24 teams mee met de sponsorloop, met tien medewerkers van de SEH Leeuwarden. Initiatiefnemers zijn Thea van der Veen, Anna Buijze en Sandra van der Werk, werkzaam als arts en verpleegkundige op de SEH van het MCL. “Het is fantastisch om op deze wijze te kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de acute geneeskunde”, licht Buijze toe. “Met alle plezier zetten wij onze vrije tijd en sportiviteit in om bewustzijn te creëren voor onderzoek binnen de acute zorg.”Route
De estafetteloop bestaat uit een traject van minimaal 75 kilometer en gaat voor ieder deelnemend team van de ene naar de andere SEH in hun regio. Het startpunt voor de MCL’ers is op het terrein van de SEH in Leeuwarden. De route leidt hen door het prachtige Friese landschap via het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen en eindigt bij het Antonius ziekenhuis in Sneek. Onderweg worden de lopers aangemoedigd door de andere teamleden, collega’s van het MCL en omwonenden langs de route. Van der Werk: “Het geeft de afdeling een enorme boost om ons samen sportief in te zetten en op deze wijze geld binnen te halen voor wetenschappelijk onderzoek binnen de acute zorg.”

Doneren
Meer informatie over het fonds is te vinden op www.sgofonds.nl en doneren aan team MCL kan heel gemakkelijk via www.sgorun.nl! Kies bij “project” voor Team Medisch Centrum Leeuwarden.

Terug naar het overzicht