MCL actueel

MCL actueel

Nieuwe exposities in MCL

Donderdag 28 februari 2019 09:28 

In de vitrine van het Fries Museum in het MCL is een nieuwe expositie te zien. Het is een voorproefje van de expositie ‘Fenduc’ die momenteel in het Fries Museum te zien is. Bij de afdeling radiologie zijn bijzondere nachtfoto's te bewonderen.

In de vitrine in het MCL is en motorblok te zien. Maar het is anders dan andere motorblokken. Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. In de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove komen materialen van over de hele wereld samen. Elk onderdeel is met de hand nagemaakt door ambachtslieden: van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop. Voor Van Hove staat het motorblok symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekent van het klassieke ambacht.

In het MCL zien we twee onderdelen van de V12 Laraki, een replica van een V12 Mercedes-motorblok uit de Laraki Fulgura. Dit was de eerste Marokkaanse supercar, maar de motor was stiekem wel Duits.

 

Van Hove besloot de Laraki Fulgura alsnog een Marokkaanse motor te geven. Hij gaf de 465 motoronderdelen aan vijftig  ambachtslieden die er hun eigen versies van maakten. Van Hove zette daarmee een nieuw ambachtelijk motorblok in elkaar.

De expositie is tot 26 juni in het MCL te zien.

Nachtfoto’s

In de gang bij route 77 in het MCL is een expositie van nachtfoto’s van de fotograaf Ulli Hoogland te zien. Hoogland schildert met licht: hij laat de sluiter minutenlang open staan. Er is geen gebruik gemaakt van fotobewerking; alle lichteffecten zijn ter plekke gemaakt. In het MCL zijn foto’s te zien met het thema ‘Friesland’. Meer werk van Hoogland is te zien op zijn website https://www.ulliphoto.com/

Kunst in het MCL

De twee expositieruimten in de winkelstraat van het MCL zijn een samenwerkingsproject tussen het MCL, het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. De publieke ruimte in het MCL wordt daarmee verrijkt door kwalitatief hoogstaande kunst en cultuur. Zo haalt het MCL de buitenwereld naar binnen. Dit initiatief op een drukbezochte locatie biedt de musea de mogelijkheid een gevarieerder en groter publiek te bereiken. De expositieruimte ‘route 77’ is de plaats voor wisselende exposities van Friese kunstenaars. Daarnaast beschikt het MCL over een uitgebreide collectie kunstwerken: op het terrein en in het gebouw. De exposities en kunst in het MCL zijn kosteloos te bezoeken voor patiënten, medewerkers en alle anderen.

Terug naar het overzicht