MCL actueel

MCL actueel

MCL pleit voor opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde

Donderdag 8 februari 2018 23:00 

'Tropengeneeskunde.' Floortje Dessing besteedde er op 8 februari aandacht aan in 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'. Floortje bezocht het Kikori Hospital in Papua Nieuw Guinea. Een ziekenhuis waar een huisarts en een Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) in barre omstandigheden aan het werk zijn. Een inzamelingsactie voor duurzame energie is daar in volle gang! 

Het MCL is een opleidingsziekenhuis, er worden elk jaar gemiddeld 86 artsen opgeleid voor diverse specialismen. Zo is er ook de opleiding tot AIGT, ook wel tropenarts genoemd. Want ziektes houden zich niet aan grenzen. Alleen voor de specialisatie tot AIGT is, in tegenstelling tot de overige specialismen, geen financiële vergoeding meer beschikbaar voor de kosten van de opleiding. Om de opleiding tot AIGT te behouden is er een internationale campagne gestart: ‘Into the world’, met o.a. levensverhalen van verschillende tropenartsen.

Jelle Stekelenburg, gynaecoloog MCL, AIGT en hoogleraar, werkte jaren als tropenarts in Zambia: ‘Het belang van de AIGT is groot! Zij verlenen namelijk ook zorg aan patiënten die wonen in landen waar de gezondheidszorg minder goed is. Hierdoor sterven er wereldwijd minder mensen!’  In het MCL zijn drie artsen in opleiding tot AIGT. Maria Bakker, tweedejaars AIGT in opleiding: ‘Ik hoop in de toekomst ook met Artsen zonder Grenzen op missie te gaan. Tijdens mijn verloskunde- en gynaecologiestage in het MCL leer ik essentiële vaardigheden voor mijn toekomstige werk.’

Vijf van de 24 ziekenhuizen waar de specialisatie tot AIGT wordt aangeboden, stopten al met het aanbieden van de opleiding omdat zij geen geld ontvangen van de overheid. MCL pleit voor behoud van de AIGT en gaat daarom voorlopig door met het aanbieden van opleidingsplaatsen voor dit specialisme!

Jelle Stekelenburg in Zambia.

Terug naar het overzicht