MCL actueel

MCL actueel

Oogzorg MCL wederom gecertificeerd voor cataract en maculadegeneratie

Dinsdag 7 november 2017 18:03 

De afdeling oogheelkunde van het MCL in Leeuwarden en Harlingen is door het landelijk Oogzorgnetwerk opnieuw gecertificeerd voor de zorglijnen maculadegeneratie en cataract. Op dinsdag 7 november 2017 ontving MCL-directievoorzitter Dirk Jan Verbeek de certificaten uit handen van de directeur van het Oogzorgnetwerk, mr. Christine Beij. MCL Harlingen en MCL Leeuwarden zijn apart beoordeeld.

Oogarts Marc Talsma van het MCL is blij met het behalen van de certificaten: 'Het maakt het voor onze patiënten duidelijk dat de zorg van het MCL bij deze twee belangrijke oogaandoeningen aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Bij de certificering kijken oogheelkundige professionals of de door ons verleende zorg, op poliklinisch en klinisch gebied, voldoet aan de richtlijnen van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en het Oogzorgnetwerk. De lat ligt hiervoor behoorlijk hoog. We zijn trots op onze hoge score voor beide locaties van de oogheelkunde van het MCL.'

Cataract ('staar') is een vrij veel voorkomende oogaandoening, met name bij ouderen. De ooglens wordt daarbij troebel. Plaatsing van een kunststof lens (staaroperatie) is voor veel patiënten een goede behandeling. Maculadegeneratie (MD) ('slijtage van het netvlies')  is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel van het oog, het scherpe zien,  achteruit gaat. De oorzaak hiervan is het afsterven van de kegeltjes in de macula. Voor een deel van de patiënten kan de ziekte worden afgeremd met injecties. Indien dat niet lukt, staat goede begeleiding van de patiënt voorop.

Het Oogzorgnetwerk, een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam, is sinds 2001 een landelijk netwerk van oogheelkundige afdelingen van ziekenhuizen.

 

Vlnr:
Adri Weiland, hoofd poliklinieken MCL Harlingen
Rense Buimer, oogarts
Margriet de Vries, oogarts
Bowe Smeding, oogarts
Marc Talsma, oogarts
Arie Zomers, manager
Dirk Jan Verbeek, voorzitter directie MCL
Christine Beij, directeur oogzorgnetwerk
Bianca Scheffer, teamleider polikliniek oogheelkunde Leeuwarden
Marianne Kathmann, senior adviseur oogzorgnetwerk

 

Terug naar het overzicht