MCL actueel

MCL actueel

MCL-knuffeldokter zet kinderen in beweging!

Maandag 12 juni 2017 13:34 

Dit jaar wordt de elfde editie van de knuffelpoli in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) georganiseerd. Het evenement vindt plaats op 12, 13 en 14 juni 2017. Ongeveer 1.200 kinderen uit groep 3 van basisscholen uit Leeuwarden en omgeving komen met hun knuffel naar de poli om deze beter te maken. Kinderen maken zo op een speelse manier kennis met het ziekenhuis, de apparaten, dokters én het thema 2017: bewegen en buitenspelen. Het MCL benadrukt sinds dit jaar actief het belang van bewegen voor een sneller herstel. Op de Knuffelpoli introduceert mascotte Leeuwie vooral het preventieve en gezonde aspect van bewegen.

Spannend
Voor kinderen kan een bezoek aan het ziekenhuis heel spannend zijn. Uit onderzoek blijkt dat door een bezoek aan de knuffelpoli eventuele angst voor een ziekenhuisbezoek afneemt. Tijdens de MCL-knuffelpoli laat het MCL de kinderen kennis maken met de gang van zaken bij een ziekenhuisbezoek. Ruim veertig coassistenten (studenten geneeskunde) kruipen in de rol van ‘knuffeldokter’ en laten zo zien wat iemand in een witte jas doet. De kinderen doorlopen als 'ouder', samen met hun knuffel een heel traject, zoals het in de echte ziekenhuiswereld ook gaat.

Knuffel beter maken
De kinderen mogen in de spreekkamer zelf vertellen wat hun knuffel mankeert. De knuffel wordt gemeten, gewogen en lichamelijk onderzocht. Vervolgens gaan de kinderen met hun knuffel naar de volgende post om aanvullend onderzoek te doen, zoals bloed prikken in het laboratorium of een röntgenfoto op de röntgenafdeling. De zieke knuffels kunnen na onderzoek worden voorzien van gips of verband, ze krijgen een prikje of hechting en/of kunnen met een recept langs de knuffel-apotheek. Als afsluiting kunnen de kinderen een kijkje nemen in een echte ambulance.

Beweeg je beter
In het MCL worden kinderen na een opname vergezeld door mascotte Leeuwie; een dapper vriendje voor als je in het ziekenhuis moet verblijven. Leeuwie introduceert dit jaar voor het eerst een thema voor de Knuffelpoli; bewegen en buiten spelen. Onder de titel ‘beweeg je beter’ benadrukt het MCL sinds dit jaar actief het belang van beweging als stimulans voor een sneller herstel. In samenwerking met Sport op basisscholen, een initiatief van stichting De Friesland, wordt er op de Knuffelpoli en in de voorbereidingsweek op de scholen aandacht besteed aan het belang van bewegen voor kinderen. Leeuwie heeft hierin een hoofdrol en een eigen verhaal.

Coassistenten
De MCL Knuffelpoli is een leuk en leerzaam event, zowel voor de kinderen als de knuffeldokters. Het MCL is een opleidingsziekenhuis en behoort tot de STZ-ziekenhuizen (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen). Het MCL coördineert vanuit de MCL Academie jaarlijks rond de driehonderd coschappen voor de Friese ziekenhuizen. Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie die praktijkervaring opdoet om later als zelfstandig arts te functioneren. De MCL Knuffelpoli wordt jaarlijks georganiseerd door de Knuffelpolicommissie, bestaande uit zes coassistenten.

Terug naar het overzicht