MCL actueel

MCL actueel

OCL wil er zijn voor familie en vrienden van kankerpatiƫnten

Zaterdag 4 februari 2017 16:02 

Kanker is een ingrijpende ziekte. De tijd van onderzoeken en behandeling is intensief. Artsen en medewerkers van het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) willen er tijdens deze periode zijn voor de patiënten, maar ook voor de naasten. Want ook voor familie en vrienden is het vaak een zware en emotionele periode.

Samenwerken met de naasten

Afdelingshoofd Marjan Seefat: “De zorg voor onze patiënten staat voorop, maar het is ook belangrijk dat we de naasten niet vergeten. Dit jaar gaan we extra aandacht besteden aan de naasten. Dit doen we natuurlijk door hen te steunen en begeleiden. Maar daarnaast willen we hen ook graag meer betrekken bij de zorg voor de patiënt. Bijvoorbeeld door informatie en tips te geven over goede voeding en bewegen. Zo kunnen zij helpen om de voedingstoestand en conditie van de patiënt zo goed mogelijk te houden of te verbeteren. Naasten willen namelijk vaak iets kunnen doen voor de patiënt, maar weten soms niet wat. Op deze manier kunnen zij toch meehelpen tijdens de behandeling.”

Speciale bijeenkomst

In het kader van Wereldkankerdag organiseerde het OCL vandaag een informele en informatieve bijeenkomst voor de vrienden en familie van alle patiënten die op dit moment op de verpleegafdeling van het OCL verblijven. Marjan Seefat opende de middag. Daarna stak geestelijk verzorger Joep van der Geer drie kaarsen aan: één  voor alle mensen die de diagnose kanker hebben gekregen, één voor de mensen om hen heen en één voor de mensen die vrijwillig of professioneel werken met kankerpatiënten. Van der Geer: “Zo vormen we met z’n allen een driehoek van licht en warmte”. Hierna las hij het gedicht “Liefde is niet het einde” voor van de Nederlandse dichter Herman de Coninck. Na deze openingshandeling was er live muziek en werden er gezonde hapjes en drankjes rondgedeeld, ook op de patiëntenkamers. Aanwezigen konden daarnaast ook terecht voor tips en adviezen bij de diëtisten van het OCL en bij Berino Care.

Diëtiste Anne van der Braak: "Patiënten hebben tijdens de behandeling vaak weinig eetlust. Voldoende eiwitten eten is dan heel belangrijk. We hebben vandaag eiwitrijke recepten uitgedeeld. Een vrouw was verrast om te horen dat een monchoutaart veel eiwit bevat. Die zou ze meteen gaan maken als haar man weer thuis kwam! ".

Aan het einde van de middag kregen alle naasten een kleine attentie.

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag slaan alle organisaties in Nederland die zich bezighouden met kanker de handen ineen om gezamenlijk aandacht te vragen voor deze voor de patiënt en zijn naaste ingrijpende ziekte. Met het thema “Wij kunnen. Ik kan.” wordt het publiek in Nederland opgeroepen om stil te staan bij wat we allemaal zelf kunnen doen voor onszelf en een ander als het om kanker gaat. Dit jaar wordt de naasten van mensen die kanker hebben (gehad) centraal gezet. Op de gezamenlijke website www.wereldkankerdag.nl staat meer informatie over en een overzichtelijke landkaart van speciale activiteiten.

 

Terug naar het overzicht