MCL-chirurg Jean-Pierre Pierie benoemd tot hoogleraar in Groningen

2 maart 2011

MCL-chirurg dr. J-P.E.N. (Jean-Pierre) Pierie is per 1 februari 2011 benoemd tot hoogleraar Endoscopische Chirurgie, in het bijzonder Onderwijs en Opleiding, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Pierie blijft daarnaast als chirurg aan het MCL verbonden.
Jean-Pierre Pierie (Ede, 1967) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. In 1995 promoveerde hij tot doctor in de Medische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift getiteld “Healing of the cervical oesophago-gastrostomy”. Pierie volgde de opleiding gastro-intestinale oncologische chirurgie in het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston, USA en de opleiding chirurgie, differentiatie gastro-intestinale chirurgie in het UMC Utrecht. Sinds 2001 is Pierie werkzaam als chirurg en docent in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Tevens doceert hij sinds 2002 in het UMCG.

Het onderzoek van prof. dr. Pierie zal gericht zijn op de effectiviteit en evaluatie van leermethoden en de resultaten van gestructureerde training en opleiding in de endoscopische chirurgie, vanaf het skillslab tot video-assisted studies en implementatie in de dagelijkse praktijk. De nadruk van de leeropdracht ligt daarbij op de bewaking en bevordering van de kwaliteit en veiligheid in de endoscopische chirurgie en de vormgeving van een tot nu toe ontbrekende gestructureerde opleiding.

Prof. dr. Pierie blijft als chirurg verbonden aan het MCL; het MCL blijft zijn belangrijkste werkplek. Hij blijft ook lid van de Maatschap Heelkunde in het MCL. Hij zal zijn hoogleraarschap in Groningen met zijn werkzaamheden in Leeuwarden combineren.

Voor het MCL is de benoeming van Pierie tot hoogleraar een bijzondere gebeurtenis. Het MCL ervaart het als een bijzondere bekroning voor het werk dat de Leeuwarder chirurgen hebben gedaan en nog steeds doen op het gebied van de ontwikkeling van de minimaal invasieve chirurgie in Leeuwarden. Pierie was één van de initiatiefnemers voor de bouw en inrichting van endosuites in het MCL in 2003. Met deze speciaal ingerichte operatiekamers nam het MCL landelijk het voortouw op het gebied van deze 'knoopsgatingrepen'. Pierie is ook verbonden aan LIMIS, het Leeuwarden Institute of Minimally Invasive Surgery. LIMIS leidt chirurgen op in het uitvoeren van meer complexe laparoscopische ingrepen; LIMIS is daarnaast actief in innovatie met betrekking tot de minimaal invasieve chirurgie.Prof. dr. Jean-Pierre Pierie

Emailen

Terug naar het overzicht

naar boven

MCL-links

Centrum voor Obesitas Nederland Hartcentrum Friesland Behandeling van spataderen Oncologische zorg voor mensen met kanker Het Kinder MCL

Agenda

07 apr - Medische Publieksacademie: Buik- en bekkenbodemdisfunctie bij mannen & vrouwen 08 apr - 3e van 5 informatieavonden over MS 16 apr - Lotgenotencontact Fibromyalgie Meer..

Bereikbaarheid

Leeuwarden

Tel: (058) 286 66 66
Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden

Harlingen

Tel: (0517) 49 99 99
Bezoekadres:
Achlumerdijk 2
8862 AJ Harlingen
Postadres:
Postbus 20.000
8860 BA Harlingen
Meer informatie over MCL Harlingen
TwitterFacebookYouTube